12 Ağustos 2015 Çarşamba

DİSTAL SUBUNGUAL ONİKOMİKOZ vs TRAVMATİK ONİKOLİZ

Onikomikoz dermatoloji pratiğinde sıkça karşılaştığımız bir durum. Çoğu zaman travmatik onikolizden ayırmak için başta KOH bakısı olmak üzere mikolojik yöntemlere başvururuz. Pratik ayrım yöntemlerinden biri de onikoskopi yani tırnak dermatoskopisi. Travmatik onikolizde lineer bir kenar görülürken onikomikozda longitudinal strialar ve spike olarak adlandırılan testere ucu benzeri çıkıntılar izlenir. Bu gönderide DSO vakasında longitudinal stria ve TO vakasında lineer kenar izleniyor.



PSÖRYAZİS VE SPLİNTER HEMORAJİ





 Psöryaziste tırnak bulguları oldukça sıktır. Splinter hemoraji bunlardan biri ve kanama diyatezinden psöryazise, infektif endokarditten travmaya kadar bir çok durumda izlenebilir. Psöryaziste de nadir değildir.













 Bazen çıplak gözle net bir biçimde seçemediğimiz olgulara rastlayabiliriz. Bu tanısal ipucunu kaçırmamak adına basit bir dermoskopik muayeneye ihtiyacımız olabilir.

AKRAL JUNCTİONAL NEVÜS






  Çoğu yazara göre plantar yerleşimli melanositik nevüslerin tamamına yakını junctional nevüstür ve malign transformasyon riski taşımaz.













Paralel ok ve kafes paterni izlenen tipik bir akral junctional nevüs izleniyor. Pigmentasyonun oluklarda (sulcus süperfisyalis) yerleştiğine dikkat ediniz.


11 Ağustos 2015 Salı

TRİKOTİLLOMANİ

Trikotillomani mi ? Alopesi Areata mı ? 

Bu soruyu sorduğumuz vakaların sayısı az değildir. Dermoskopik görüntülerdeki işaretli bulgulara dikkat ediniz. Özellikle farklı boylarda kırılmış ve yarık saçlar önemli ipuçlarıdır, Diğer bulgular Alopesi Areata ile benzerlik gösterebilir.




SEBOREİK KERATOZ

Yüzde son 1 yılda giderek büyüyen ve koyulaşan bir lezyon çoğu dermatoloğu rahatsız eder. Klinik görüntü irrite edici olsa da dermoskopi iyi sınırlı, komedon benzeri açıklıklar (siyah daire) ve  milyum benzeri kistlerle (beyaz daire) 4x4'lük bir seboreik keratoz.




DERMATOFİBROM

Travmatize dermatofibrom vakası; periferal homojen kahverengi pigmentin çevrelediği santral skar benzeri beyaz alan. Ek olarak travmaya sekonder kanama odakları izleniyor.

Dermatofibromun dermatoskopisi alışılageldiği haliyle santral skar benzeri beyaz + periferal kahverengi retiküler pigmentasyondur. Ancak 10 farklı dermoskopik morfoloji ile prezente olabilir. Bu paternlere şu linkten göz atabilirsiniz.


DERMATOSKOPİK KAPİLLEROSKOPİ 2

Yine bir Romatoid Artrit vakası. Proksimal tırnak yatağının dermatoskopik görüntüsünde elonge (uzamış) kapiller yapılar izleniyor. Fotofinder Digital, Kontakt Non Polarize, x70 Büyütme.



BAZAL HÜCRELİ KARSİNOMA

Dermatoskopinin tanısal anlamda büyük kolaylık sağladığı antitetelerden. Pembe ve mavi-beyaz alanlar, ülserasyon, düzensiz dağılımlı kahverengi globüller ile tipik bir pigmente BCC olgusu. Dermoskopik görüntüde retiküler pigment ağı yokluğuna dikkat ediniz. 



WOBBLE İŞARETİ




Wobble işareti dermatoskopunuzu lezyonun üzerinde kaydırdığınız zaman lezyonun da aynı yönde hareket etmesi olarak tanımlanır. Dermal nevüslerde sıklıkla pozitif, seboreik keratozda ise negatiftir. Dermatoskopik olarak benzer morfoloji ile prezente olan dermal nevüs ve seboreik keratoz ayrımında pratik bir ipucudur.








DİSKOİD LUPUS, ÇİVİ BELİRTİSİ


Tin tack, Carpet tack gibi adlarla da bilinen çivi belirtisi, lezyon üzerindeki kabuk kaldırıldığında gözlenen uzun foliküler çıkıntıları tanımlar. Diskoid lupus, leishmaniasis ve seboreik dermatit gibi antitelerde gözlenebilir.





ANDROGENETİK ALOPESİ







Female patern androgenetik alopesi olgusu. 











Trikoskopik görüntüde anizotrikoz olarak ifade edilen, kıl çaplarında belirgin farklılık ve çok sayıda minyatürize kıl gözleniyor: Trikoskopi, non skatrisyel alopesilerin tanısında da oldukça kullanışlı bir tanı aracıdır.

MULTİPLE DERMATOFİBROMA ve OTOİMMÜNİTE






37 yaşında kadın olgu.Benzer morfolojide 3 lezyon daha.Kızı Raynoud, kuzeni Lupus tanılı.Olguda fotosensitivite ve artralji mevcut. 

Dermatoskopide periferal ince retiküler ağ ve merkezi beyaz yapısız alan dikkat çekiyor.


PEDİKÜLOZİS

Kutanöz Parazitozların tanısında efektif bir tanı aracı olarak dermoskopi




1 yıldan fazla süredir "vücudumda böcek dolaşıyor" yakınması. Delüzyonel Parazitoz tanısıyla psikiyatri polikliniklerine yönlendirilmiş. Dermatoskopi, her zaman çıplak gözden fazlasını sunar: Aksiller alanda saptanan parazit. x70 büyütme.

HİPERKERATOTİK KAPOSİ SARKOMU






Kaposi Sarkomu birçok farklı morfolojide karşımıza çıkabilir. En sık gözlenen dermatoskopik patern, metaforik terminolojide "gökkuşağı paterni" olarak adlandırılan polikromatik çizgilerdir. 





Hiperkeratotik Kaposi sarkomu ise çok nadir bir subtiptir. 

LİKEN PLANOPİLARİS







Kılı çepeçevre saran peripilar skuamlar ön planda. 











DLE'de sıkça gördüğümüz keratotik foliküler tıkaçların tablonun geneline hakim olmadığına dikkat ediniz.







DİSKOİD LUPUS ERİTEMATOZUS, SCALP










Aktif dönemleri tamamlanınca, klinik ve morfolojik olarak ayrımı çoğu zaman zor, skatrisyel alopesilerin en sık nedenlerinden iki antite. 








DLE'de Trikoskopik imajın geneline hakim olan tartışmasız foliküler tıkaçlar.. liken planopilariste görmeye alışkın olduğumuz AZ sayıda perifoliküler skuam  ve kılı çepeçevre sarmıyor. Olgunun dermatoskopik tanısı ve final patolojik tanısı DLE .


DERMATOSKOPİK KAPİLLEROSKOPİ






Proksimal tırnak katlantısının dermatoskopik kapilleroskopisi romatolojik hastalıklarda tanıyı destekleyici önemli bir enstrüman. Olgumuz Romatoid Artrit tanılı. Dermoskopide belirgin elonge-dilate kapilleroskopik patern izleniyor. (Fotofinder digital®, x70 )